Analiza seismologilor: În România ne putem aștepta oricând la un cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade
Cutremurul cu magnitudinea de 5,4 care a avut loc luni după-amiază în Buzău este considerat parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea, unde astfel de cutremure se produc la un interval de aproximativ doi ani, a declarat Constantin Ionescu, directorul INFP.
„Seismul a avut o magnitudine de 5,4 și o intensitate de gradul V în epicentru. S-a produs la o adâncime de 126 de kilometri, fiind monitorizat de 100 de stații. Cutremurul a fost resimțit inclusiv în București, dar mai puternic în Moldova și la Chișinău. Aceste fenomene fac parte din activitatea normală a zonei Vrancea, unde la aproximativ doi ani se înregistrează un seism cu magnitudine peste 5. Ultimul cutremur mai mare a avut loc în 2018, cu o magnitudine de 5,8, iar în 2022 a fost unul similar, de 5,4. Până acum, nu au fost înregistrate replici, iar dacă ar fi existat, acestea s-ar fi produs deja”, a explicat Ionescu pentru Agerpres.
El a mai adăugat că ultima revizuire a magnitudinii, stabilită la 5,4, este aproape de estimarea inițială făcută de sistemul de alertare, care indicase 5,5 în primele trei secunde.
Potrivit specialiștilor, zona Vrancea are potențialul de a genera, o dată la un secol, cutremure cu magnitudini mai mari, chiar peste 7.